U20 MM-kisat: Kanadalta myrskyvaroitus finaalin alla – pesi Venäjän rumin lukemin Nuorten Leijonien komea nousu MM-kisoissa keräsi ylistystä – kanadalainen NHL-legenda otti osaa riemuun Kanada murjoi Venäjän välierässä ja marssi nuorten jääkiekon MM-finaaliin – upea avausosuma jäi huomaamatta aluksi jopa maalintekijältä itseltään Paremmasta joukkueesta ei jäänyt nuorten jääkiekon MM-välierässä epäselvyyttä, kun Kanada murskasi Venäjän 5–0 Edmontonissa. Isäntämaa johti jo ensimmäisen erän jälkeen selvin numeron 3–0. Avausmaalin teki puolivälierästä olkapäävamman takia sivussa ollut Alex Newhook. Kakkossentteri Newhook laukoi kiekon tarkasti ohi Jaroslav Askarovin alle minuutin pelin jälkeen. Kiekko ponnahti maalista niin nopeasti pois, että tuomari näytti välittömästi, ettei maalia syntynyt, eikä yksikään Kanadan pelaaja juhlinut osumaa. Peli jatkui puoli minuuttia ennen kuin toimitsijat keskeyttivät ottelun eräsummerilla tarkistettuaan tilanteen. Tuomareiden lyhyen videotarkistuksen jälkeen Kanadan osuma hyväksyttiin. Kanadan muut maalit avauerässä tekivät Connor McMichael ja Cole Perfetti. Toisen erän alussa Kanadan hallinta jatkui ja joukkue meni jo 4–0-johtoon. Erän lopussa Venäjä sai ylivoimalla kertaalleen kiekon ohi maalivahti Devon Levin. Kanada kuitenkin haastoi tilanteen onnistuneesti paitsiona ja maali hylättiin. Venäjä haki kavennusta vielä päätöserässä ja otti maalivahdin pois vajaat kolme minuuttia ennen loppusummeria. Kanada pääsi tilanteessa ylivoimahyökkäykseen Venäjän harhasyötön seurauksena. Loppulukemat ajassa 58.31 viimeisteli kapteeni Dylan Cozens. Levi torjui nollapelissään 28 kertaa. Venäjän Askaroville torjuntoja kertyi 30. Hallitseva maailmanmestari Kanada on voittanut MM-turnauksessa tähän asti kaikki ottelunsa varsin selvästi. Joukkueessa pelaa jopa 19 NHL:ään ensimmäisellä kierroksella varattua pelaajaa. Venäjän miehistö selviytyi lauantaina ensimmäisenä joukkueena Kanadassa pelattavan jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-turnauksen mitalipeleihin. Venäjä raivasi tiensä neljän parhaan joukkoon, kun se kukisti Edmontonissa pelatussa puolivälieräottelussa Saksan niukasti 2–1. Saksa kipusi päätöserän alussa maalin päähän, kun ykkösketjun Florian Elias kavensi 1–2:een. Maalit olivat yllättävän tiukassa. Igor Larionovin valmentamalle Venäjälle teki avauserässä tärkeän 1–0-johto-osuman alivoimalla Vasili Ponomarjov. Voitto-osuman viimeisteli toisessa erässä Danil Bashkirov. Kahdeksan parhaan joukkoon MM-jäällä ensimmäistä kertaa 24 vuoteen yltänyt Saksa ansaitsisi palkinnoksi taistelijan maljan. Koronatartunnat MM-kisojen alla haittasivat joukkuetta niin, että avausottelussa Suomea vastaan Saksa ei saanut pelaajia jalkeille edes kolmea täyttä kentällistä. Edmontonissa Saksa kukisti alkusarjassa Slovakian ja Sveitsin ja jätti nämä A-lohkossa taakseen. Nuoret Leijonat esitti upean nousun nuorten MM-kisojen puolivälierässä Ruotsia vastaan. Suomi oli avauserän jälkeen tappiolla maalein 0–2, mutta nousi aivan kolmannen erän lopussa 3–2-voittoon Roni Hirvosen maalilla. Suomen hieno taistelu sai paljon huomiota myös Pohjois-Amerikassa. Tapparassa työsulkukaudella 1994–1995 pelannut Theo Fleury ilmoitti jo varhaisessa vaiheessa Twitter-tilinsä välityksellä olevansa Suomen joukoissa illan ottelussa. Kun ottelu oli loppu, jakoi Fleury toisen NHL-legendan Esa Tikkasen Nuoria Leijonia suomeksi hehkuttaneen viestin. Kanada on marssinut monen vastustajan yli heti ottelun alussa, eikä välierä tehnyt tällä saralla poikkeusta. Avauserän jälkeen vaahteralehtipaidat johtivat peliä jo 3–0 kokoonpanoon palanneen Alex Newhookin, Connor McMichaelin ja Cole Perfettin osumilla. Vaikka Venäjän puolelta erityisesti Rodion Amirov ja Vasili Podkolzin onnistuivat väläyttelemään, ei venäläisten kiri päässyt missään vaiheessa kunnolla käyntiin. Kanadan loppuottelupaikka irtosi lopulta lukemin 5–0. Devon Levin nollapeli irtosi 27 torjunnalla. Kanada kaatoi viime vuoden loppuottelussa juuri Venäjän. Kisaisännät puolustavat mestaruuttaan keskiviikon vastaisena yönä joko Yhdysvaltoja tai Suomea vastaan. Venäjän päävalmentaja Igor Larionovin johtama valmennusryhmä luistelutti jäälle lyhytsyöttöpeliin nojaavan Venäjän joukkueen, joka ei saanut kiekollista peliään missään vaiheessa käyntiin. Kiekollinen peli puuroutui samankaltaiseen korkeaan ohjauspeliin, jota Kanadalta nähtiin esimerkiksi Suomea vastaan. Kun Venäjän aiemmin tehokkaasti toiminut pelitapa ei toiminut, ei Venäjä Larionovin johdolla keksinyt lääkkeitä Kanadan kaatoon. Nopeat maalit, ensimmäinen syntyi jo avausminuutilla, ohjasivat toki peliä. Kanada oli maalipaikoissaan todella tehokas, eikä Jaroslav Askarov onnistunut venymään joukkueensa tarvitsemiin huipputorjuntoihin. Toisessa erässä Venäjän haavoihin hierottiin lisää suolaa, kun kavennusmaali hylättiin. Mihail Abramovin osumaan edelsi paitsiotilanne, joka löydettiin Kanadan valmennusryhmän haastettua tilanteen. Jos tuollainen käännös näytti kahdessa ensimmäisessä erässä kaukaiselta, siltä se näytti myös päätöserässä. Venäjä onnistui pitämään kiekkoa enemmän, mutta Kanada ohjasi hyökkäyksen toisensa jälkeen vaarattomiin sektoreihin. Jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Kanada antoi myrskyvaroituksen iskukyvystään, kun se kaatoi toisen mestarisuosikin Venäjän välieräottelussa peräti lukemin 5–0. Kanada ei ole hävinnyt vielä ainuttakaan ottelua nuorten MM-turnauksen aikana. Finaalissa se saa vastaansa voittajan parista Yhdysvallat–Suomi. Kyseinen välieräottelu alkaa Suomen aikaan kello 04.30. Nuoret Leijonat hävisi tiukan taistelun jälkeen välierässä Yhdysvalloille 3–4 jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa Edmontonissa Kanadassa. Suomen turnaus jatkuu pronssiottelussa Venäjää vastaan. Ottelun avauserä oli tasainen ja molemmilla oli paikkansa. Cole Caufield pääsi Suomen helpohkon kiekonmenetyksen jälkeen nokikkain Kari Piiroisen kanssa vain puolen minuutin pelin jälkeen, mutta Suomen maali pysyi koskemattomana. Nuoret Leijonat oli paikoitellen niskan päällä ja vei kaksinkamppailuja, mutta avausmaalissa onnistui kuitenkin Yhdysvallat. Ajassa 12.39 hehkutettu USA:n ykkösketju väläytti jälleen vaarallisuuttaan, kun Alex Turcotte siirsi Yhdysvallat 1–0-johtoon. Kauaa Yhdysvallat ei ehtinyt johtoasemastaan nauttia, sillä Suomi pääsi pian pyörittämään ylivoimaansa. Vain puolitoista minuuttia Yhdysvaltain avausmaalista Kasper Simontaival toi Suomen ylivoimalla tasoihin makoisan syöttökuvion päätteeksi. Toisen erän ensimmäisellä puolikkaalla ei juuri vaarallisia maalipaikkoja nähty, mutta puolen tunnin pelin jälkeen alkoi tapahtua. Ensin Suomi pääsi pyörittämään ylivoimaansa, mutta maalit jäivät syntymättä. Hetkeä myöhemmin USA rankaisi Nuorten Leijonien nukahduksesta. Jackson Lacombe vapautti John Farinaccin läpiajoon, jonka päätteeksi yhdysvaltalaissentteri iski turnauksen viidennen osumansa. Suomi joutui erän lopulla vielä ensimmäistä kertaa alivoimalle, kun Aku Räty kärsi korkeasta mailasta 2+2-minuuttista. MM-turnauksen tehokkain ylivoima ei kauaa ehtinyt pyöriä, kun Matthew Boldy iski Yhdysvallat jo 3–1-johtoon. Päätöserään Suomi lähti kahden maalin takamatkalta. Simontaival aloitti Suomen kirin ajassa 51.38 ohittaen hyvin torjuneen USA:n Spencer Knightin jo toistamiseen, jälleen Kasper Puution tarjoilusta.